Naujienos ir renginiai, Naujienos, Poligrafinių produktų naujienos

Interviu su planuotės moterims kūrėja Eimante Šeškute

30 Bir 2022 —
Atsispausdinti
Eimantė Šeškutė

Kalbiname baleto šokėją Eimantę Šeškutę apie jos kurtą planuotę moterims. Tai pirmasis Eimantės spaudos projektas, „gimęs“ karantino laikotarpiu, kai galėjo atitrūkti nuo intensyvaus renginių grafiko.

Kalbiname baleto šokėją Eimantę Šeškutę apie jos kurtą planuotę moterims. Tai pirmasis Eimantės spaudos projektas, „gimęs“ karantino laikotarpiu, kai galėjo atitrūkti nuo intensyvaus renginių grafiko.

Esate baleto šokėja. Kaip kilo idėja imtis visiškai kitokios veiklos leisti planuotę moterims?

Ak, odė karantinui, kurio dėka ryžausi išleisti planuotę. Pristabdytas intensyvus baleto šokėjos gyvenimas, kultūros renginių ribojimai man suteikė daugiau laiko. Pamenu, kad ši idėja gimė spalio mėnesį 2020 metais. Labai mėgstu rašyti, turiu daug įvairių knygelių ir beeinant vienos iš jų pasiimti pagalvojau, kad yra nepaprastai nepatogu, reikia paieškoti internete tokios knygelės, kurioje galėčiau sutalpinti viską: ir kalendorių, ir dėkingumo praktikas, dienoraščio puslapius, metų ir mėnesių tikslų planavimą, refleksijas, informaciją apie moteris ir mėnulio fazių įtaką gyvenime… Galiausiai sukūriau tai, ko man pačiai trūko rinkoje, ko ieškojau nes kodėl gi nepabandžius? :) Tai buvo mano eksperimentas ir savirealizacijos forma.

Planuotė_moterims1.jpgPati rinkotės popierių, kaip atsirado tokia mintis? Ar pati sugalvojote, ar kas patarė?

Man net nekilo mintis, kad gali būti kitaip… :) popieriaus pasirinkimas man antras svarbiausias dalykas šioje planuotėje.

Nuoširdžiai prisipažinsiu, kad nieko nenusimaniau šioje srityje, tačiau gyvenimas toks unikalus, nes dar 2018 susipažinau su nuostabiu žmogumi, kuris Kaune turi spaustuvę. Paprašiau su manimi susitikti, papasakojau idėją, o jis man suteikė informaciją, nuo ko turiu pradėti. Tai buvo nuostabi patirtis, dėl popieriaus kreipiausi elektroniniu laišku į Antalį“ – „Antalis, anot spaustuvės TUKa“  direktoriaus, profesionaliausia vieta su didžiausiu pasirinkimu. Laiko buvo visai mažai, tačiau labai greitai sulaukiau atsakymo ir tada virtualiai susipažinau su giliai mane palietusia Antalio darbuotoja Daiva. Jos geranoriškumas mane užbūrė karantino metu buvo labai ribotos galimybės gyvai susitikti, tačiau ji atsižvelgdama į mano poreikį išrinkti popierių savo pirmajam kūriniui, ne tik, kad mane ir mano sesę priėmė, bet ir suteikė nepaprastai daug informacijos. Ji, visai kaip ir aš, nuoširdžiai rūpinosi, kad planuotės popierius būtų aukščiausios kokybės.

 

 

Ar pirminis sumanymas išliko? Ar visgi išvydus didelį popieriaus pasirinkimą kažkas keitėsi?

Išvydus popieriaus pasirinkimo galimybes sutrikau. Tačiau buvau skaičiusi, kad Munken Pure“  popierius pasižymi išskirtine kokybe. Taip pat buvo nepaprastai svarbu, kad popierius būtų malonus rašyti. Pirmaisiais metais planuotę išleidome su Munken Pure“  popieriumi. Tuos metus meditavau, pati rašiau ir pildžiau planuotę ir priėjau išvados, kad 2022 metų planuotės popierius turi būti dar nuostabesnis ir nebe gelsvo atspalvio. Taip nepraėjus nei metams aš vėl atsidūriau Antalyje“  pas Daivą su misija išrinkti patį geriausią popierių.

 

Planuotė_moterims2.jpg

Kodėl būtent „Olin Design“ vidiniams puslapiams šių metų planuotei? Kuo jis patiko?

Hm.. kartais gyvenime būna tokie EUREKA momentai, kai palieti ir supranti ŠITAS. Tačiau pradžioje derinant su spaustuve antros knygelės leidimą išsirinkau Munken Lynx“  popierių jie dar neturėjo Olin Design“  pavyzdžių. Olin Design“  buvo visiška naujiena ir tik nuvykusi į Antalį“  buvau supažindinta su šiuo išskirtiniu popieriumi. Paliečiau ir nebeliko jokių abejonių jis tobulas. Minkštas, švelnus, bet pakankamai storas, vadinasi nepersišvies rašant, palietus pajutau tarsi liečiu karališką popierių. Toks buvo mano įspūdis.

Kiekvieną kartą pildydama savo kalendorių džiaugiuosi šiuo pasirinkimu popierius tokiame kūrinyje yra nepaprastai svarbus, o rašymas ant Olin Design“  yra vienas didesnių malonumų – tai mane, kaip planuotės autorę, labai džiugina.

Buvau ir tikiu, kad dar būsiu ateityje agituojama rinktis pigesnį popierių, kad būtų sumažinta planuotės savikaina. Tačiau esu įsitikinusi kokybė yra vienas iš sėkmės komponentų, o popierius yra tai, iš ko sudaryta ši knygelė. Negali būti net kalbos planuotėje 365 dienos Jai visuomet puikuosis tik pačios geriausios kokybės popierius ir man smagu, nes žinau, kad Antalyje“  tai rasiu.

Planuotė_moterims3.jpg

Kuri dalis visam planuotės projekte jums pati mieliausia (pirminė idėja, kokia ji bus, dizainas,   popieriaus ir medžiagų parinkimas ir pan.)?

Visos dalys yra be proto mielos. Tai procesas, kurio kiekviena fazė yra savaip miela ir maloni, kiekvienos jos aš su nekantrumu laukiu:)

 Šiuo metu jau kuriu trečiąją planuotę pirmiausia galvoju apie ką ji bus, kokia pagrindinė žinutė iš to kyla dizainas, spalvų paletė, informacija, kurią pateikiu moterims planuotės viduje. O tada ateina laikas rinktis medžiagas, popierių – tai nauji iššūkiai, nes renkuosi iš nedidelių atraižėlių, pavyzdukų, ir tik vaizduotės pagalba galiu įsvaizduoti, kaip atrodys viskas galutiniame variante.

Laukimas sakyčiau yra vienas mažiausiai man patinkančių tai metas, beveik mėnesis, kai aš nieko nebegaliu pakeisti. O kaskart, kai spaustuvė įteikia pirmąjį egzempliorių susigraudinu, nes toje mažoje knygelėje ne tik mano nueitas kūrybinis kelias, bet ir ateitis, kuri laukia ją pildančios moters. Tai tarsi dviejų kūrėjų sintezė mano ir Jos, tos, kuri kuria savo gyvenimą.

 

Ko palinkėtumėt tiems, kas naudojasi jūsų planuote?

Gyventi savo svajonių gyvenimą, kuriant jį kiekvieną dieną.